Ο Λουκιανός, στο έργο του «Αληθής Ιστορία», περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι στη Σελήνη, το οποίο αρχίζει με ένα ξαφνικό τυφώνα που περιστρέφει το πλοίο του και το ανυψώνει στον αέρα: «...τυφὼν ἐπιγενόμενος καὶ περιδινήσας τὴν ναῦν καὶ μετεωρίσας ὅσον ἐπὶ σταδίους τριακοσίους οὐκέτι καθῆκεν εἰς τὸ πέλαγος, ἀλλ᾿ ἄνω μετέωρον» (Λουκιανός, Αληθής Ιστορία). Η περιγραφή αυτή αναφέρει τη διαδρομή του πλοίου που αιωρείται για τριακόσια στάδια πριν φτάσει στη Σελήνη, όπου και αποβιβάζεται.
Ο Λουκιανός συναντά στη Σελήνη παράξενα όντα και οδηγείται στον βασιλιά Ενδυμίωνα, ο οποίος, παρατηρώντας τη στολή του, τον αναγνωρίζει ως Έλληνα και εκφράζει την απορία του για το πώς κατάφερε να ταξιδέψει στον ουρανό: «ὁ δὲ θεασάμενος καὶ ἀπὸ τῆς στολῆς εἰκάσας, ῞Ελληνες ἆρα, ἔφη, ὑμεῖς, ὦ ξένοι; Πῶς οὖν ἀφίκεσθε, ἔφη, τοσοῦτον ἀέρα διελθόντες;» Εκεί μαθαίνει πως οι Σεληνίτες και οι Ηλιώτες (κάτοικοι του Ήλιου) έχουν κοινή αποικία στον Εωσφόρο και διατηρούν ειρήνη, την οποία μάλιστα έχουν καταγράψει με ηλεκτρισμό σε μια στήλη από ήλεκτρο, τοποθετημένη στον αέρα στα σύνορα τους: «ἐγγράψαι δὲ τὰς συνθήκας στήλῃ ἠλεκτρίνῃ καὶ ἀναστῆσαι ἐν μέσῳ τῷ ἀέρι ἐπὶ τοῖς μεθορίοις».
Ο Λουκιανός περιγράφει επίσης την ιδιαίτερη φύση των Σεληνιτών, που δεν πεθαίνουν αλλά, όταν γερνούν, διαλύονται σε καπνό και γίνονται αέρας. Οι κοινωνικές τους σχέσεις παρουσιάζουν παράδοξα στοιχεία, καθώς τα αρσενικά όντα γεννούν και οι γάμοι γίνονται μεταξύ ανδρών. «μέχρι μὲν οὖν πέντε καὶ εἴκοσι ἐτῶν γαμεῖται ἕκαστος, ἀπὸ δὲ τούτων γαμεῖ αὐτός».
Στη Σελήνη, οι Σεληνίτες μπορούν να παρατηρούν τη Γη μέσω ενός μεγάλου κατόπτρου, το οποίο τοποθετείται πάνω από ένα φρεάτιο. Όποιος κατεβαίνει στο φρεάτιο μπορεί να ακούσει όσα λέγονται στη Γη, και αν στραφεί προς το κάτοπτρο, βλέπει τα έθνη και τις πόλεις: «Υπάρχει ένα μεγάλο κάτοπτρο πάνω από ένα αβαθή φρεάτιο. Αν κατέβει κάποιος στο φρεάτιο ακούει όλα όσα εμείς λέμε στη γη. Κι εάν στραφεί κάποιος προς το κάτοπτρο βλέπει όλες τις πόλεις όλα τα έθνη όπως βλέπουμε τον καθένα.»
Ο Λουκιανός συνεχίζει το φανταστικό ταξίδι του στις Πλειάδες, φτάνοντας στη «Λυχνόπολη», έναν οικισμό ανάμεσα στις Πλειάδες και τις Υάδες, όπου κατοικούν «λύχνοι» - λάμπες μικρές και μεγάλες. Ο συγγραφέας περιγράφει ένα μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στους αστέρες, από το οποίο επιστρέφει στη Γη και προσθαλασσώνεται, μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τεράστιο θαλάσσιο τέρας που καταπίνει το πλοίο του.
Από αστρονομικής σκοπιάς, ο Νόνος (Βιβλίο Α, στίχοι 176-197 και Β, στίχοι 654-659) υποστηρίζει πως η Σελήνη έγινε δορυφόρος της Γης το 26.147 π.Χ. Οι πρόσφατες έρευνες όμως αμφισβητούν την προέλευση της Σελήνης, αφού δεν ήταν ποτέ μέρος της Γης, όπως υπέθεταν προηγουμένως. Οι ενδείξεις για τη χημική της σύσταση δείχνουν πως τα πετρώματά της είναι κατά 1.000.000 χρόνια παλαιότερα από της Γης. Επιπλέον, η πυκνότητά της είναι αισθητά χαμηλότερη (3,33 gr/cm³ έναντι 5,5 gr/cm³ της Γης), γεγονός που υποδεικνύει πιθανή κενότητα στο εσωτερικό της.
Περισσότερες ενδείξεις καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός μεταλλικού φλοιού πάχους 32 χιλιομέτρων κάτω από τον εξωτερικό φλοιό, ο οποίος αποτελείται από τιτάνιο, σίδηρο και σπάνια μέταλλα, υποδηλώνοντας ενισχύσεις στις σκοτεινές περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης.