Στην Οδύσσεια, ο Αλκίνοος, βασιλιάς των Φαιάκων, ζητά από τον Οδυσσέα να του αποκαλύψει την πατρίδα και την πόλη του για να κατευθυνθούν τα πλοία τους προς τα εκεί και να τον μεταφέρουν με ασφάλεια. Ο Αλκίνοος περιγράφει τα πλοία των Φαιάκων ως μοναδικά, διότι, όπως λέει, «δεν έχουν κυβερνήτες ούτε πηδάλια, όπως τα υπόλοιπα καράβια, αλλά αναγνωρίζουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις των ανθρώπων και γνωρίζουν τις πατρίδες όλων και τους εύφορους αγρούς». Σύμφωνα με τον Αλκίνοο, τα πλοία αυτά μπορούν να διασχίζουν τη θάλασσα σαν πουλιά, σκεπασμένα με σύννεφα και σκοτάδι, και ποτέ δεν υπάρχει φόβος να βλαφθούν ή να αφανιστούν (Οδύσσεια, κεφάλαιο θ, στίχοι 555-565).
Ο διάλογος, σε ερμηνεία για την καλύτερη κατανόηση, αποκαλύπτει την αμφισβήτηση του Οδυσσέα για τη φύση αυτών των πλοίων. Όταν οι Φαίακες του ζητούν να τους πει την κατεύθυνση προς την πατρίδα του, ο Οδυσσέας απαντά ότι θα το εξηγήσει στον καπετάνιο του πλοίου. Οι Φαίακες του εξηγούν ότι τα πλοία τους δεν χρειάζονται καπετάνιους, ναύτες, κατάρτια, πανιά, ούτε πηδάλια, καθώς έχουν τη δική τους νοημοσύνη. Ο Αλκίνοος τον διαβεβαιώνει: «Πες μόνο την κατεύθυνση, και το πλοίο θα προγραμματιστεί και θα σε πάει» – υπενθυμίζοντας τη λειτουργία ενός σύγχρονου «υπολογιστή».
Ο Οδυσσέας απορεί για το είδος των πλοίων αυτών, στα οποία δεν υπάρχει κυβερνήτης, και αναρωτιέται πώς ταξιδεύουν. Ο Αλκίνοος του απαντά ότι τα πλοία των Φαιάκων διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τρόπο πλοήγησης, ο οποίος εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια, είτε διασχίζοντας τον αέρα είτε ταξιδεύοντας κάτω από το κύμα, κρυμμένα σε ένα «νέφος» – ένας υπαινιγμός που έχει οδηγήσει κάποιους μελετητές να το θεωρούν μεταφορά για υποθαλάσσιο ή αεροπορικό ταξίδι.
Ο διάλογος και η περιγραφή αυτών των πλοίων από τον Όμηρο αφήνουν να διαφανεί ότι τα πλοία των Φαιάκων ήταν εντελώς διαφορετικά, τόσο από άποψη μορφής όσο και λειτουργίας, από τα συμβατικά πλοία της εποχής. Η ακριβής περιγραφή της αυτοματοποιημένης πλοήγησης και της τεχνολογικής τους υπεροχής παραπέμπουν, για κάποιους, σε ιδέες που μοιάζουν εκπληκτικά με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς και την τεχνολογία των υπολογιστών, υποδηλώνοντας ίσως μια εξιδανικευμένη θεϊκή τεχνολογία που συνδέει τη μυθολογία με την τεχνολογία.