𝕋𝕆 𝔸Σ𝕋ℙ𝕆 𝕋𝕆𝕐 Δ𝔸𝕐ΪΔ

𝔸Σ𝕋ℙ𝕆 𝕋𝕆𝕐 Δ𝔸𝕐ΪΔ αποκαλείται το εξάγωνο, αποτελείται από δυο ισόπλευρα  τρίγωνα, το ένα προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω, που σχηματίζουν  έξι κορυφές. Μια άλλη εκδοχή είναι πως πρόκειται για δύο γράμματα Δ  πλεγμένα μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την παράδοση των Εβραίων είναι σύμβολο του Γιαχβέ. Εδώ και  πολλούς αιώνες αποτελεί το σύμβολο του Ιουδαϊσμού και κοσμεί όλες τις  Συναγωγές. Το τρίγωνο με την μια γωνία προς τα πάνω συμβολίζει τον  πνευματικό κόσμο του και τον Ουρανό, ενώ το κάτω τρίγωνο την σαρκική  φύση του και την Γη. Επίσης αντιπροσωπεύει την ένωση αρσενικού και  θηλυκού.
Το 1897, το Σιωνιστικό κίνημα υιοθέτησε το Αστέρι του Δαυίδ  ως έμβλημά του. Από το 1948 αποτελεί επίσης σύμβολο του κράτους του  Ισραήλ και είναι το κεντρικό σχήμα στη σημαία του, συμβολίζοντας την  εθνική του αποκατάσταση.
Η συμβολική έκφραση του εξάκτινου αστεριού είναι το Εν και το Παν, το Ύψιστον Θείον, ο μακρόκοσμος, και συνεκδοχικά η Θεία Ζωή.
Τα δύο αλληλένδετα και διαφόρων ή αντιθέτων αποχρώσεων τρίγωνα,  συμβολίζουν την ένωση του Πατρός μετά της Μητρός, του Θεού μετά της  Φύσεως, του ενιαίου πνεύματος και της παγκοσμίου ψυχής, του Γονίμου  Πυρός μετά του Γεννητικού Ύδατος.
 Ο Πυθαγόρας θεωρούσε το εξάγωνο, που σχηματίζεται από δύο  διασταυρούμενα τρίγωνα, ως σύμβολο δημιουργίας ενώ για τους Αιγύπτιους  ήταν σύμβολο αναπαραγωγής – ή ένωση του πυρός και του ύδατος.
Πολλοί σήμερα νομίζουν ότι το Άστρο του Δαβίδ χρησιμοποιείται σε μαγικά  τελετουργικά και αποκρυφιστικές ομάδες. Προφανώς δεν διακρίνουν τη  διαφορά μεταξύ του πολύ συνηθισμένου πεντάγωνου – και όχι εξάγωνου ‒  Άστρου της Μαγείας, της περιβόητης Πεντάλφα, που κατά μία εκδοχή  συμβολίζει τον Σατανά.
 Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πανάρχαιο σεβαστό σύμβολο,  υποκατάστατο κάποιου άλλου συμβόλου που χρησιμοποιούσαν οι Μυημένοι, του  οποίου η απόκρυφη σημασία δεν αποκαλύπτεται στους αμύητους. Είναι το  Απόκρυφο Εξάγωνο,  γνωστό σαν «Σύμβολο του Βισνού», ή «Σφραγίδα του  Σολομώντα» κλπ.

Όταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας δίδαξε στον Άγιο Ευάγριο του Πόντου τα θανάσιμα αμαρτήματα, ο αριθμός τους ήταν οκτώ. Ωστόσο, καθώς οι διδαχές...

Σελίδες