Η Μικρομέρια της Ακρόπολης, ένα μοναδικό φυτό ενδημικό στο βραχώδες έδαφος της Ακρόπολης στην Αθήνα, επιδεικνύει τα όμορφα μικρά ροζ άνθη του.
Στη σκιά των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, ένα μικρό φυτό, η Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana), είναι ενα Ενδημικό Θαύμα της Αθηναϊκής Φύσης.
Aνθίζει αθόρυβα και περηφανεύεται για την ενδημική του παρουσία στον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1906 από τους Γάλλους βοτανολόγους Rene Maire και Marcel Petitmengin και περιγράφηκε επιστημονικά από τον Αύστρο-Ούγγρο βοτανολόγο Eugen von Halácsy το 1908. Παρά την αρχική του ανακάλυψη, το φυτό παρέμεινε κρυφό για πάνω από εκατό χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 2006 από τους Έλληνες ερευνητές Γρηγόρη και Λάμπρο Τσούνη.
Βιολογική Σημασία
Η Μικρομέρια της Ακρόπολης είναι ένα αρωματικό φυτό που φύεται σε βραχώδη εδάφη, συχνά σε σχισμές των βράχων. Ανθίζει κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, προσφέροντας όμορφα ροζ λουλούδια. Η ενδημική φύση του φυτού σημαίνει ότι αυτό ζει αποκλειστικά στην Ακρόπολη και δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο.
Περιβαλλοντική Προστασία
Από το 1981, η Μικρομέρια της Ακρόπολης προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα στην Ελλάδα. Για τη διατήρησή της, έχουν συλλεχθεί σπόροι και φυλάσσονται στην Τράπεζα Σπορων του Ινστιτούτου Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Η Μικρομέρια της Ακρόπολης υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, ακόμη και στα πιο ασυνήθιστα και ιστορικά περιβάλλοντα. Το φυτό αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ένα σύμβολο της επιβίωσης και της προσαρμογής στον χρόνο..