Τι είναι το "ΒΑΤΙΚΑΝΟ"

Βάτικα: Η Ετρούσκη θεά του κάτω κόσμου  που φύλαγε τη νεκρόπολη ή την πόλη των νεκρών, όπου βρίσκεται σήμερα το Βατικανό.  (Μουσείο Altes, Βερολίνο)

 Η προέλευση της λέξης «Βατικανό»  έχει ειδωλολατρική προέλευση. Πολλές από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό που απέκτησε η Ρώμη προέρχονται από τους Ετρούσκους.
 Οι Ετρούσκοι συνήθιζαν να θάβουν τους νεκρούς τους σε νεκρόπολη έξω από τα τείχη των πόλεων τους. Έτσι χτίστηκε στη Ρώμη, σε ένα λόφο, το όνομα της Ετρούσκης θεάς στην οποία ήταν αφιερωμένη η νεκρόπολη ονομαζόταν Βάτικα.

 Η  Βάτικα επίσης, ήταν ένα παραισθησιογόνο βότανο που μαζεύονταν σε εκείνη την πλαγιά. Με την πάροδο των χρονων η λέξη "Βάτικα" εξαιτίας αυτού του βότανου παρέμεινε στη λατινική γλώσσα ως συνώνυμο της «Παραίσθησης» ή του «προφητικου οράματος ».

 Αιώνες αργότερα, αυτή η πλαγιά αν και προοριζόταν για ρωμαϊκό τσίρκο, επειδή εο Άγιος Πέτρος είχε εκτελεστεί και ταφει εκεί, έγινε τόπος προσκυνήματος. Για το λόγο αυτό, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με την  νομιμοποίηση του  Χριστιανισμο, ιδρύσε ένα ιερό, που ονομαζόταν «Λόφος του Βατικανού».
 Λίγους αιώνες αργότερα χτίστηκε εκεί το παπικό παλάτι και έτσι το Βατικανό, λέξη ετρουσκικής προέλευσης και αντίστοιχη σε παγανιστική θεά, έδωσε το όνομά του στην ίδια την καρδιά της Καθολικής Εκκλησίας.

Msc BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων 

Όταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας δίδαξε στον Άγιο Ευάγριο του Πόντου τα θανάσιμα αμαρτήματα, ο αριθμός τους ήταν οκτώ. Ωστόσο, καθώς οι διδαχές...

Σελίδες