6. Οι χρυσές θεραπαινίδες του Ηφαίστου στον Όλυμπο

Ο Ήφαιστος, αν και τυπικά παντρεμένος με την Αφροδίτη, βίωνε έντονη μοναξιά και για να την αντιμετωπίσει δημιούργησε μερικές χρυσές γυναικείες θεραπαινίδες. Αυτές δεν ήταν απλοί βοηθοί· τον υποστήριζαν στο εργαστήριό του, τον στήριζαν για να περπατά καλύτερα, και του πρόσφεραν συντροφιά. Ο Ήφαιστος κατασκεύασε, επίσης, για τους θεούς του Ολύμπου «υπηρέτριες» από χρυσό, κοπέλες με απαράμιλλη ομορφιά, οι οποίες εκτελούσαν σιωπηλά κάθε εντολή των θεών. Αν και δεν ήταν άνθρωποι, τα άψυχα αυτά όντα είχαν σχεδιαστεί με ακρίβεια για να φέρνουν νέκταρ, αμβροσία και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν οι θεοί.

Αυτά τα αυτόματα αντικατοπτρίζουν την τεχνολογική ιδιοφυΐα του Ηφαίστου, αφού θυμίζουν έντονα τα σύγχρονα ρομπότ, μια έννοια που ο συγγραφέας Isaac Asimov θεώρησε ότι περιλαμβάνει την πρώτη αναφορά σε ρομπότ στην ανθρώπινη ιστορία. Επιπλέον, ο Ήφαιστος δημιούργησε για τους θεούς μικρά τραπεζάκια που είχαν πάνω τους ό,τι επιθυμούσε ο κάθε θεός και μπορούσαν να μετακινούνται μόνα τους· τα ονόμαζαν «αυτόματα». Αυτά τα θαυμαστά δημιουργήματα του Ηφαίστου προαναγγέλλουν μια αρχαία προσέγγιση στις τεχνολογίες της αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης και της ρομποτικής.

Ο μύθος ενός ήρωα

    Ο  Μύθος του Ηρός  (/ɜːr/; Ελληνικά:Ἤρ,μεταφρ. Ér , γεν .:Ἠρός),  είναι ένας θρύλος που ολοκληρώνει  τη Πολιτεία [1] του Πλάτωνα (10...

Σελίδες