
Τα πρόσωπα τα οποία ήταν απαραίτητα για την διεξαγωγή των θρησκευτικών λειτουργιών ήταν πρωτίστως οι ιερείς και οι ιέρειες.
Οι γυναίκες αν και δεν είχαν συνήθως πολιτικά δικαιώματα στις αρχαίες ελληνικές πόλεις εντούτοις ασκούν θρησκευτικά καθήκοντα. Αυτό οφειλόταν στην παρουσία γυναικείων θεοτήτων στην αρχαιοελληνική θρησκεία. Μας έχει σωθεί ο κανονισμός της λατρείας της Αθηνάς Νίκης πάνω στην Ακρόπολη, από τον οποίο μαθαίνουμε ότι η ιέρεια εκλεγόταν από την Εκκλησία του Δήμου, από το ανώτατο δηλαδή πολιτικό όργανο της αθηναϊκής Δημοκρατίας, ανάμεσα από όλες τις Αθηναίες δέσποινες
Πέρα όμως από τους ιερείς και τις ιέρειες υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο κατά την τέλεση της λατρείας. Αυτοί που βοηθούσαν τους ιερείς ήταν ο βουτύπος που έσφαζε τα ζώα και τον μάγειρο που τα διαμέλιζε, τα μαγείρευε και τα μοίραζε υπό την καθοδήγηση του ιερέως. Επίσης υπήρχε ο νεωκόρος όπου αναλάμβανε την φροντίδα συντηρήσεως του ιερού ειδώλου και του ναού Ο ρόλος όμως του νεωκόρου δεν συνδεόταν άμεσα με την τέλεση των δρωμένων αλλά συνέβαλλε στην ομαλή διεξαγωγή τους τηρώντας την τάξη. Τέλος συναντούμε τους λεγόμενους επιμελητές και ιεροταμίες, που ήταν επιτροπές πολιτών διορισμένες από την πολιτεία για να επιβλέπουν τα οικονομικά των ιερών.
Στα δε Ελευσίνια μυστήρια συναντούμε εκτός από τον ιεροφάντη (τον ιερέα που φανέρωνε τα θεία) και τον δαδούχο που κουβαλούσε την δάδα. Επίσης κατά την εορτή των Αρρηφορίων προς τιμή της Αθηνάς Παλλάδος έπαιρναν μέρος στην τελετή δύο νεαρές κοπέλες οι Αρρηφόροι. Ρόλο δευτερεύοντα είχαν ακόμα και οι Κανηφόροι, νεαρές κοπέλες που κουβαλούσαν κάνιστρα και που συμμετείχαν στην λατρεία της θεάς Αθηνάς και της θεάς Άρτεμης.
https://www.elkosmos.gr